Created and Sold by Blenheim Design Ltd

B
Interior Design by Blenheim Design Ltd seen at Andalucia – Tapas & Wine Bar, Ferring - Andalucia Restaurant and Bar
Interior Design by Blenheim Design Ltd seen at Andalucia – Tapas & Wine Bar, Ferring - Andalucia Restaurant and Bar
+5

Andalucia Restaurant and Bar

Item details

Andalucía Bar is an independent family owned tapas restaurant and wine bar delivering excellent wine, plates of food in a gorgeous environment.
When Quirosa family decided to renovate Andalucia restaurant, they didn't know where to start or how such a large project would work. They owed a small restaurant and a small courtyard situated behind the kitchen, surrounded by 3 residential properties and accessed via service yard.
3 Planning applications and party wall agreements later, we unified the whole space. We moved the main dining room into the newly covered courtyard, transformed an old bicycle storage room into a private dining and bar was moved to the front. This redesigned meant that the kitchen could stay where it is and become central hub, serving all areas with equal speed.

The restaurant now offers 76 covers across the two new bars and restaurant.
The interior concept draws inspiration from Manuel's upbringing and surroundings in Andalucía. Diners sit amongst walls adorned with rich timbers, tiles and highlighted feature stone walls show off the honest natural textures creating the warm cosy ambiance.

There is even a nod to the Moorish crockery found in Spain by decorating walls in deep blue. A large olive tree graces the centre of the restaurant below roof lanterns which slide open in summer to complete the Andalucían al fresco experience.

The banquettes are upholstered in chestnut leather and fixed against rich timber and pale stone walls, whilst the seat backs are pale linen pillows held up with leather straps and fastened with horse’s eggbutt snaffles, another nod to the Andalucía area of Spain through their famous horse breed.

Aged brass trims have been incorporated into the fittings and accents. The environment benefits from recessed general ambient lighting and bespoke handmade wall and pendant lights strategically positioned over table groupings or to highlight wall features.

The full height jamón case is a real triumph with the use of LED lighting behind the Himalayan salt blocks wall it creates another level of warmth and interest.

For a larger dining group or party the private dining area can be secluded by a lightweight pull across curtain. Here the restaurant steps into an environment of artifacts and displays of Spanish wines across the walls - and the timber, marble and steel waiter station stands out among rich timber doors and windows with exposed steel nail heads. The flooring really sets the room apart through using brick effect tiles and inlaying timber planks in large diamond patterns, the effect reminds us of an ancient bodega floor. The room isn’t a contrived reproduction but the slightly lower ceiling height adopted from the new building lent itself to a change of pace, as can be seen here with alternative decorations and techniques used than is seen in the main restaurant.

Context & Credits

Have more questions about this item?

Meet the Creator

Interior designer on a mission to help restaurant and hotel owners get the most out of their space

More from this creator