Created and Sold by Portal 92

Portal 92
Interior Design by Portal 92 seen at Mobel Grace, New Delhi - Architectural Design
+3

Architectural Design

Creator not accepting inquiries

Item details

Designed to be an experience center rather than a typical showroom, the built form plays with the traditional courtyard typology. Space was designed to allow various interactions of light and volume while providing the least obstructions for flexible displays to change, adapt and grow over time. The building consists of the display zone, two office spaces with common meeting areas and a small pantry.

From an approach that appears like two equal volumes, the visitor walks through the open elongated alleyway. Winding like a miniature maze, the streets offset the frames achieved traditionally through these passages while exposing the visitor to glimpses of the product displays on either side. The passage narrows down with beams overhead behaving as shading pergolas till they reach the courtyard deep within the experience center and office space. A Champa (Frangipani) tree crowns the court with a sitting ledge around it made from reclaimed wood used from the client's older properties. The same wood is used to clad selective columns in order to hide some retrofitted services and drain pipes. Reminiscent of streets in India with open drains, the outdoor spaces are lined with a pebble filled trench functioning as the rainwater channel.


This project was conceptualized as an experiment with what it means to be inside or outside a built volume.

Context & Credits