Skip to main content

Created and Sold by MAO Architects

MAO Architects
S HOUSE | Architecture by MAO Architects
Purchase Protected
Customize this piece
S HOUSE | Architecture by MAO Architects
S HOUSE | Architecture by MAO Architects
+18
S HOUSE | Architecture by MAO Architects

S HOUSE - Architecture

The building is located on a flat terrain in the Veneto region, in the Santa Lucia di Piave municipality, in urbanized (currently) rural areas. After the World War I, the landscape was subjected to constant unification, without regard to the distinctive features of the territory and without regard to historical memory.

In the horizontal layout, the blockwork is striking the eye; it outlines the architectural space, free from outside influence, like a coffret. The building must be inscribed in a geometric space consisting of monoliths, – that is emphasized by the homogeneity of the material intended for both faces and roofing, – which changes the perception of the surrounding space and makes you think about the connection between architecture and territory.

The connection of the building and the landscape makes us rethink the past in a new way, because, unlike the old eras, now we know that the past is not a source of traditions that will support us, and not a place where truth is hidden, but something that we live inasmuch as we re-interpret it. And indeed, this is a strict monolithic building with a layout, divided mainly by the main North-South line, it re-interprets typical traditional elements: a patio, a podium, and a sloping roof. These elements follow the principle of visual volume reduction and are easily recognizable both in plain view and on the face of the building. The design of the space enclosed in these walls creates an absolutely modern, quiet, neutral, respectful space, which seems to be generated by the “mono-material” concept of the 20th century, but, in fact, it is constantly seeking experience for different senses and leading continuous dialogue with the surrounding landscape. In this regard, the volume is expressed by the constant alternation of occupancy and emptiness. The “center of gravity” is a large central courtyard, around which the rooms of the house rotate – this is an ordering element that not only makes the space recognizable, but also separates the public part of the house from the private part.

Item S HOUSE
Created by MAO Architects
As seen in Private Residence, Veneto, Italy
Have more questions about this item?
MAO Architects
Meet the Creator
Wescover creator since 2020
We look over imagination

Our mission is to put into shape, realize customer's wish and implement in the project benchmark values of our customers. All of these are facilitated by search process, distinctive nature of situation interpretation and appropriate design solutions synthesis, along with dialogue with the customer.

Our bureau is featured by professional approach which is expressed in attention to details, on-going research process, innovations implementation – in everything which allows to provide for high aesthetic value of the buildings and continuously improve their performance characteristics.

Rigorous, professional approach to work natural to MAO bureau is expressed at each stage of design, from creating an tem drawing up to architectural survey and landscape design. Project management and site management services provide for flexible project management at each stage of its implementation along with design effectiveness and high quality.